Miért érdemes?

Miért érdemes táp-pasztőrt, takarmánytej-pasztőrt alkalmazni?

Mert pénzt és biztonságot hoz a tulajdonosának!

A borjak takarmányozási és egészségügyi költségei a táp-pasztőr / takarmánytej-pasztőr segítségével nagy mértékben csökkenthetők. Alább részletezzük, hogyan.
A borjak számára a tejpótló tápszerek beszerzése igen nagy költség. Ugyanakkor bőségesen keletkezik a gazdaságban emberi fogyasztásra alkalmatlan, selejtes tej, amely felhasználható a borjak takarmányozására.
.

Talán aggódik amiatt, hogy borjait megfertőzi különbözõ betegségekkel, és ezért inkább a tápszereket választja, ahelyett, hogy fertőzött tejjel

takarmányozzon? Esetleg Ön már a selejtes tejjel táplálja borjait, de retteg attól, hogy megfertőzi fiatal állományát?
Az állatorvosok is veszélyesnek tartják a pasztőrözetlen tejjel történő takarmányozást, így aggodalma teljesen érthető.

A borjak jelentik a tejgazdaság jövőjét

Bárcsak meg lehetne ölni a baktériumokat a fertőzött tejben takarmányozás előtt, nem kellene drága tejpótló tápszereket vásárolni, csökkenhetnének a takarmányozás költségei, javulhatna az állomány egészségi állapota!  Ez ma már nem álom.

A megoldás itt van: a táp-pasztőr (takarmánytej-pasztőr).

A táp-pasztõr kivitelében és árfekvésében is kifejezetten a tejtermelõ gazdaságok számára készül. Egyes változataival akár a pontos kiadagolás is megoldható. Ez a kompakt, teljesen automata berendezés gyorsan lepasztõrözi a tejet, a borjak számára tápanyagokban gazdag, baktériummentes, kitűnő takarmányt biztosítva. Mi lehet fontosabb a borjaknál? Mindenekelõtt õk jelentik a tejgazdaság jövõjét!

Kétféle pasztőr készül a takarmánytej-pasztőrözésére: Átfolyó rendszerű (lemezes) pasztőr vagy kádpasztőr.

A lemezes táp-pasztőr a tejüzemekben használt lemezes pillanatpasztõr egyszerűsített változata. Ugyanazokat a hõcserélõ lemezeket tartalmazza, és a tej felmelegítésével és hõntartásával kiöli a baktériumokat, majd azonnal lehûti a tejet, elkerülve ezzel a tej tápértékének csökkenését, a hasznos beltartalom károsítását és ízének megváltozását. A pasztőrözött tej a borjak számára ideális hőmérsékleten hagyja el a pasztőrt, így azonnal kiadagolható.

Esetenként 200 liter feletti tejmennyiséghez ez az ideális megoldás.

A kádpasztőr egy szigetelt tartály, jellemzően duplafalú, melyben a tejet felmelegítik, és hőntartás után visszahűtik a borjak számára iható hőmérsékletre. A folyamat hosszadalmasabb, és magasabb az energiaköltsége, mint a lemezes pasztőr esetén. Előnye, hogy a takarmánytej ugyanabból a tartályból kiadagolható a borjak számára.

Esetenként 100 liter alatti tejmennyiséghez ez az ideális megoldás.

ZOOTECHNIKA kádpasztőr joghurt sajt gyártására

Összefoglalva: A selejtes tej pasztõrözésével kétféle módon takaríthat meg pénzt

1.) Gyógykezelési költségek – A betegségek kiküszöbölésével növekszik az állomány általános egészségi állapota, ezért csökkennek az egészségügyi költségek, a borjak elhullásával járó veszteségek, a tejhozam veszteségek, stb… A költséges betegségek elleni küzdelem helyett a táp-pasztõr segít megvédeni az állományt az állandó fertõzésektõl.

2.) Takarmányozási költségek – Nem kell többé kizárólag tejpótlókkal takarmányoznia. A táp-pasztõr ára néhány hónapon belül pusztán a tejpótlók megtakarításából megtérül!

.

Felhasznált forrás: Az AGRO NAPLÓ-ban megjelent cikk “Takarmányozás pasztőrözött tejjel”

(Mr. Wettlaufer írását fordította Kürtfalvi Ákos)